Sieraden? Kijk voor de mooiste pareltjes bij jou in de buurt

Parels zijn één van de meest tijdloze sieraden die je kan kopen. Maar parels worden, zoals je waarschijnlijk wel weet heel veel nagemaakt. In dit artikel geef ik je een aantal tips en informatie hoe jij het beste parel oorbellen, kettingen of armbanden kunt kopen.

Echtheid

Er zijn twee soorten parels, zoetwater- en zoutwater parels. Ook de zoutwater parels zijn opgesplitst in 3 categorieën. De Akoya-, Tahiti- en Zuidzee parels. De Zuidzee parels zijn de meest gewilde en dure parels. Dit komt omdat deze mooi rond zijn en de meeste glans heeft in vergelijking met de andere parels. Deze parels worden vaak gebruikt voor de parel armbanden en kettingen. Dus ook zijn dit de parels die het meest nagemaakt worden. Maar hoe herken je de namaak van parels?
– Als eerst zijn parels nooit perfect rond. Er is altijd wel een bobbeltje of een kuiltje hier of daar. Bij perfect ronde parels moet je je al afvragen of deze echt zijn.
– Parels hebben ruwe structuur. Dit betekend als je de parels tegen elkaar aan wrijft (zachtjes), dat je voelt dat de er lichte lijntjes inzitten.
– Echte parels zijn zwaarder dan neppe parels. Dit betekend als de parel in je hand stuitert en ligt aanvoelt dat deze waarschijnlijk nep is.
– Ook kan je aan de temperatuur zien of de parel echt of nep is. Neppe parels nemen snel de temperatuur in zich op. Echte parels voelen altijd wat koeler aan. En bij het dragen van parels warmen ze langzaam op. Deze temperatuur houden ze ook langer aan. Daarom is het ook aangenaam om het te dragen. Neppe parels worden erg warm en plakkerig tijdens het dragen. Dat hebben echte parels zeker niet.

Kopen

Zoals je weet zijn er verschillende soorten parels zoals al eerder gezegd werd. En ook verschillende waarde van een parel. Een zoetwater parel is veel minder waard als een zoutwater parel. Dit komt omdat deze makkelijk te kweken zijn. Het kweken van parels word al ruim 30 jaar gedaan. En ook sinds 30 jaar is de waarde van parels erg gezakt. Waar je in 1970 nog duizenden euro’s voor betaald hebt, betaal je nu misschien 800 euro voor. Sommige parels zoals de Zuidzee parels zijn moeilijker te kweken, en zijn daarom minder in waarde gezakt.
Maar bij het kopen van parels moet je goed op de echtheid letten. Daarom is het niet altijd aan te raden om online parels te kopen. Het is zeker mogelijk maar er zitten veel risico’s aan. Denk maar bijvoorbeeld aan je pakket kwijt raken, maar ook aan het binnenkrijgen van neppe parels. Het beste kan je gaan naar een juwelier die er op gespecialiseerd is. Dit neemt minder risico met zich mee en kan je de parels ook gelijk zien.